Kielletty hedelmä – typerimmät dieettiohjeet

Julkaisimme alkuvuodesta Instagramissa postauksen, jossa kyseenalaistimme erilaisten valmennusten älyttömimmät dieettiohjeet. Idea postaukseen lähti Jodelin dieettikanavilta, joissa seurasimme keskustelua fitness- ja sometähtien ruokavaliovalmennuksista. Fitnesstähtöset siis kauppaavat ihmisille samantyyppisiä dieettejä, joilla itse kiristävät kehonsa ”kisakuntoon” ennen lavalle nousemista. Pitäisi olla sanomattakin selvää, ettei tällainen ruokavalio ole terveellinen saati tarkoitettu tavallisten ihmisten arkeen, mutta järjettömyydestään huolimatta dieetit tuntuvat kuitenkin menevän kaupaksi.

Postauksemme yhteydessä pyysimme Instagram-seuraajiamme jakamaan meille järjettömimmät dieettiohjeet, joihin olivat törmänneet. Typeriä ohjeita tuli yhteensä 80 kappaletta – kiitos kaikille kommentoijille! Osa vinkeistä yllätti myös meidät älyttömyydellään, vaikka osasimmekin odottaa melko sakeaa huttua. Käymme tässä postauksessa läpi kasviksiin liittyviä dieettiohjeita ja niiden ongelmia siinä toivossa, että ihmiset osaisivat jatkossa kyseenalaistaa sellaiset valmennukset, joissa näitä järjettömiä ohjeita jaetaan.

Hedelmät kiellettyjä? Älyttömimmät dieettiohjeet yhdessä postauksessa.
Syödäkö vai eikö syödä?

Kasvikset ovat terveellisen ruokavalion perusta

Ravitsemussuosituksissa kasvikset (sisätäen myös hedelmät ja marjat) ovat ruokapyramidin perusta. Niitä suositellaan syötäväksi vähintään puoli kiloa päivässä (joka aterialla jotakin!) ja käytettäväksi monipuolisesti. Kasvikset ovat esimerkiksi tärkeä suojaravintoaineiden ja kuidun lähde. Kasvispainotteinen ruokavalio on myös yhdistetty moniin terveyshyötyihin – se vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin, kohonneeseen verenpaineeseen ja tiettyihin syöpätyyppeihin. Kasvikset ovat myös painonhallinnassa tärkeässä osassa, sillä ne ovat melko vesipitoisia ja siten kevyttä syötävää.

Hedelmät – kielletty!

Yllä oleva huomioon ottaen tuntuu älyttömältä, että joissakin dieeteissä käsketään rajoittamaan myös kasvisten käyttöä tai kielletään osa kasviksista kokonaan. Seuraajiemme raportoimissa dieeteissä aivan peruskamaa tuntui olevan se, että marjat, hedelmät tai vihannekset olivat kiellettyjä joko niiden sisältämien hiilihydraattien tai sokerin vuoksi. Osassa dieeteistä koisokasveja pidettiin ”pahimpana myrkkynä” eli muun muassa tomaatti, munakoiso ja peruna olivat kiellettyjen ruokien listalla. Peruna sai useamman maininnan, sillä se saatettiin kieltää myös tärkkelyksen vuoksi. Osassa dieeteistä taas oli määritelty sallitut kasvikset, joita saattoivat olla vain tomaatti, kurkku ja salaatti. Jossain dieeteissä sallittiin marjoista vain vadelmat (todella hämmentävää). Useamman maininnan sai dieetti, jossa vain vihreät kasvikset – tai oikeastaan ainoastaan tietyt vihreät kasvikset – olivat sallittuja. Tästä seurasi tietysti se, että esimerkiksi salaatista tuli nyppiä paprikan palat pois, mikäli ne eivät olleet vihreää paprikaa!

Äly hoi älä jätä!

Meille kerrottiin myös valmennuksista, joissa käskettiin punnitsemaan kurkkuviipaleet, sillä kurkkua sai syödä vain sallitun määrän. Laihduttajia siis käskettiin rajoittamaan kurkun syöntiä, vaikka kurkussa on vain 11 kilokaloria 100 grammassa! Eräässä toisessakaan dieetissä ei sopinut poiketa tarkasta ruokavaliosta, vaan esimerkiksi ylimääräinen porkkana oli kielletty. Vastaan tuli myös dieettejä, joihin kuului välipäivät kasviksista ja hedelmistä, ja osassa dieeteistä kasvikset oli tuomittu suoraan turhiksi ja jopa epäterveellisiksi.

Ketä uskoa ravitsemusasioissa?

Monet meille jaetut dieettiohjeet olivat uskomattoman typeriä, mutta erityisesti nämä kasvisten rajoittamiseen liittyvät vinkit kyllä pistävät suututtamaan. Kasvisten, jos minkä, käyttöä ei ole mitään syytä rajoittaa (paitsi allergiatapauksissa tai ehkä siinä tapauksessa, että ruokavalio koostuu pelkästään kurkusta!). Suomalaiset syövät edelleen liian vähän kasviksia, joten tuntuu järkyttävältä, että osa valmentajista kokee tarvetta entisestään hankaloittaa tavoitteeseen pääsemistä sen sijaan, että kannustaisi asiakkaitaan syömään kasviksia entistä runsaammin.

Harmittaa, että ihmiset maksavat valmennuksista, joiden tekijöillä ei välttämättä ole mitään ravitsemusaiheista koulutusta, eikä näköjään edes sitä kuuluisaa maalaisjärkeä. Se, että henkilö on tunnettu fitnesstähti, ei valitettavasti tee hänestä automaattisesti ravitsemuksen asiantuntijaa. Ennen kuin antaa yhdenkään itseoppineen ravintogurun määritellä, mitä saa tai ei saa syödä, kannattaa oikeasti varmistaa, että hänellä on riittävästi koulutusta ja ymmärrystä ravitsemuksesta. Mikäli hänen ruokavalio-ohjeensa poikkeavat kovasti esimerkiksi ravitsemussuosituksista, kannattaa todella miettiä, uskooko ennemmin asiantuntijoiden vai sometähtien laatimia ohjeita. On toki monta tapaa syödä hyvin, mutta meiltä ei heru ymmärrystä turhille ja jopa haitallisille kielloille, jotka tuntuvat olevan tietyn tyyppisten dieettien perusta.

Tästä talteen paremmat dieettiohjeet
Mitä saa syödä? Tarkista tästä!