Viime aikoina on kohistu Helsingin yliopiston tiloissa toimivien Unicafe-ravintoloiden päätöksestä luopua naudanlihan tarjoilusta helmikuusta 2020 alkaen. Aiheesta uutisoivat myös muun muassa Helsingin Sanomat ja Yle. Päätös herätti paljon keskustelua ja närkästystä jopa kansanedustajien ja ministerien keskuudessa. Maa- ja metsätalousministerin mielestä päätös ”ei ole järkevä ja kaventaa ruokaympyrää”. Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja puolestaan piti päätöstä epäjohdonmukaisena ja valinnanvapauteen kajoavana:
’Kasvismafia’ yrittää ilmastonmuutoksen varjolla viedä toisilta ihmisiltä oikeuden syödä, mitä itse haluavat.
Kapeneeko ruokaympyrä?
Uutinen naudanlihan käytön lopettamisesta Unicafeissa kuulostaa monella tapaa dramaattisemmalta kuin mitä se tässä tapauksessa on. Unicafeita pyörittävä Ylva perustelee naudanlihasta luopumista sillä, että nauta on heidän käyttämistään rakaa-aineista hiilijalanjäljeltään korkein. Tällä hetkellä Unicafen käyttämästä lihasta vain 15 % on nautaa, joten käyttö on jo nyt pientä. Naudanlihan käytön voi siis kohtuullisen helposti lopettaa kokonaan sen sijaan, että jo ennalta pienestä määrästä vähennettäisiin vain osa.
Opiskelijaravintolakonseptiin ei ole tähän mennessäkään kuulunut sisäfilettä, vaan naudanlihaa on ollut tarjolla pyöryköiden, pihvien ja kastikkeiden osana. Kuluttaja siis tuskin edes huomaa muutosta, kun sika-nauta-broileripyörykät vaihtuvat sika-broileripyöryköiksi. Huoli ruokaympyrän kapenemisesta lienee turha, sillä ravintoloissa ei olla siirtymässä esimerkiksi kokonaan kasvisruokaan, vaan naudanlihaa korvataan lähinnä sialla ja broilerilla.
Onko opiskelijalla oikeus valita, mitä syö?
Ravintolalla on oikeus päättää, mitä raaka-aineita se käyttää. Yhtä lailla kuluttajalla on oikeus päättää, missä hän haluaa lounaansa nauttia. Toki yritys tarvitsee asiakkaitaan, joten asiakkaillakin lienee jonkin verran vaikutusvaltaa ravintolan suhteen, ja myös Unicafe on todistetusti muuttanut linjauksiaan asiakaspalautteen takia: elokuussa 2019 tehdyn brändiuudistuksen myötä Viikin Biokeskuksen Unicafen valikoimista poistettiin voi, mikä herätti ruokailijoissa suuria tunteita. Ei kulunut viikkoakaan, kun voi oli takaisin pöydässä.
Joukkoruokailun vaikutusmahdollisuudet ovat suuret. Opiskelijaravintoloiden linjaukset voivat tukea kansanterveyttä esimerkiksi korvaamalla lihaa kasviksilla. Pieni muutos yksittäisellä lautasella saa aikaan suuren muutoksen kokonaisuudessa. Mielestämme opiskelijaravintolan ei pitäisikään vastata jokaisen yksittäisiin toiveisiin. Sen sijaan haluaisimme, että toimintaa ohjaisivat esimerkiksi terveys ja ympäristön hyvinvointi, jotka usein kulkevat käsi kädessä.
Yrityksen ei tarvitse miellyttää kaikkia
Miksi juuri naudanlihan käyttö lopetetaan? Miksi ei vähennetä kaikkea punaista lihaa? Miksi ei tarjota vain kotimaisia kasviproteiineja? Miksi ei siirrytä kokonaan vegaaniruokaan? Naudanlihasta luopuminen ei ole ainoa oikea tai välttämättä edes paras tapa pienentää hiilijalanjälkeä, vaan vastaavaan päästövähennykseen voitaisiin luultavasti päästä myös monia muita reittejä. Tässä tapauksessa Unicafe on tehnyt oman valintansa, ja heillä on siihen täysi oikeus, miellytti se sitten kaikkia tai ei.